CORTENSTÅL

Cortenstål, även känt som väderbeständigt stål, är en typ av stållegering som utvecklades för att motstå korrosion och rostbildning utan att behöva målas. Det är en legering av järn med andra metaller, såsom koppar, krom och nickel, vilket ger det dess unika egenskaper. 

Cortenstål bildar en stabil rostliknande yta när det utsätts för väder och atmosfäriska förhållanden, vilket skyddar det underliggande stålet från vidare korrosion. Det är vanligtvis används i utomhusmiljöer för arkitektoniska strukturer, landskapsdesign, konstinstallationer och skeppsbyggnad på grund av dess robusthet och estetiska kvaliteter.

Obehandlat och levande

Cortenstål lämnas helt utan ytbehandling, vilket gör att rost snart färgar in ytan i ett vackert naturmönster.

Obehandlat cortenstål har en typiskt metallisk glansig yta när det är nytt. Det har en ljus, metallisk färg som liknar vanligt stål eller rostfritt stål. Men vad som är karakteristiskt för obehandlat cortenstål är att dess yta snabbt utsätts för oxidation när det exponeras för väder och atmosfäriska förhållanden. Detta resulterar i bildandet av en rostliknande patina på ytan, vilket ger stålet en unik och distinkt rostig färgton. 

Processen med att utveckla den karakteristiska rostpatinan kan variera beroende på exponering för väderförhållanden, men obehandlat cortenstål tenderar att genomgå denna förändring relativt snabbt när det är utsatt för fukt och syre.

Planteringssarg

En planteringssarg är ett ypperligt användningsområde för cortenstål. Sargen ger en tydlig avgränsning mellan rabatt och gräsmatta, och den roströda färgen smälter vackert in bland buskar och träd.

Planteringssargar av cortenstål är populära av flera anledningar:

Estetisk tilltalande: Cortenstål ger en unik och rustik estetik med sin naturliga rostpatina, vilket ger planteringssargen en organisk och naturlig karaktär som kan passa väl in i olika utomhusmiljöer.

Hållbarhet: Cortenstål är känd för sin höga hållbarhet och långa livslängd. Dess naturliga rostpatina fungerar som ett skyddande skikt som förhindrar djupare korrosion och bidrar till att förlänga sargens livslängd även i tuffa utomhusmiljöer.

Minimalt underhåll: Planteringssargar av cortenstål kräver minimalt underhåll jämfört med andra material. Den naturliga rostpatinan kräver ingen ytterligare målning eller behandling, vilket gör dem till ett praktiskt val för trädgårdsutrymmen.

Anpassningsbarhet: Cortenstål kan enkelt formas och anpassas till olika former och storlekar, vilket gör det möjligt att skapa skräddarsydda planteringssargar som passar specifika designkrav och trädgårdsutrymmen.

Miljövänligt: Cortenstål är ett återvinningsbart material och dess naturliga rostprocess kräver inga kemikalier eller behandlingar som kan vara skadliga för miljön, vilket gör det till ett miljövänligt alternativ för trädgårdsprojekt.

Efter dina önskemål

Vi klipper, bygger och monterar cortenstål efter dina önskemål. Allt från enkla planteringsramar till större projekt i detta vackra material. Vi finns i Taberg och utför tjänster inom svets och smide i Jönköping, Taberg, Torsvik och Vaggeryd.

Varför inte klä in uteplatsen eller trädgårdsgången eller varför inte ett måttbeställt vedställ?